Onderwijs

Onderwijs en onderzoek

Sportcampus Zuiderpark is een kenniscentrum voor sport en bewegen en onderdeel van het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) van de metropoolregio Den Haag-Rotterdam. In het kenniscentrum doen meerdere organisaties onderzoek op het gebied van innovatie in sport en beweging.  Ook worden vanuit het onderwijs sportieve activiteiten in de Haagse wijken georganiseerd. De Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan bieden diverse sportopleidingen aan op hbo en mbo niveau. 

Onderwijs

Sportcampus Zuiderpark is voor De Haagse Hogeschool de thuisbasis voor de hbo-opleidingen:

Daarnaast komt er een tweede lab-omgeving voor het testen van prototypes voor de opleiding Bewegingstechnologie.

Studenten van de mbo-opleiding  Sport- en bewegingscoördinator (niveau 4) van ROC Mondriaan zitten het 3e en 4e jaar in Sportcampus Zuiderpark.

Teamplayers

Teamplayers zijn studenten van de Faculteit Gezondheid, Voeding en Sport (De Haagse Hogeschool) en de opleidingen Lifestyle, Sport en Bewegen (ROC Mondriaan). Zij werken aan een concrete opdracht in de beroepspraktijk, met een afgesproken resultaat voor de opdrachtgever en een krachtig leereffect voor henzelf. Met het Teamplayersproject wordt er een sportieve impuls gegeven aan de omliggende wijken.

De kracht van Teamplayers zit in de samenwerking tussen studenten van verschillende niveaus. Zij leren al tijdens de opleiding met elkaars denkwijze, aanpak en kwaliteiten om te gaan, handig voor in hun toekomstige beroep.

De opdrachten hebben te maken met verschillende onderdelen uit de sportwereld, bijvoorbeeld het organiseren van evenementen of toernooien, beweegactiviteiten in wijken of het ondersteunen van verenigingen.

Onderzoek

In Sportcampus Zuiderpark doen meerdere instellingen onderzoek op het gebied van innovatie in (top)sport en beweging. Denk hierbij aan beweegstimulering van wijkbewoners, de behoeftes van gehandicaptensport en topsport of maatschappelijke participatie via sport.

Zo voert De Haagse Hogeschool binnen het thema ‘Kwaliteit van Leven: Mens en Technologie’ praktijkgericht onderzoek uit. Dit gebeurt in co-creatie met de opdrachtgevers als het MKB, gemeentes, ministeries of sportbonden. De Haagse Hogeschool werkt hierbij samen met de andere kennisinstellingen als de TU Delft, de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Amsterdam en Sophia Revalidatie.

Gymzaal van de Toekomst is een van de grootste onderzoeksprojecten binnen het lectoraat ‘Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving’. Hier wordt onderzoek gedaan naar nieuwe toepassingen voor in de gymzaal en openbare ruimte, bijvoorbeeld een beweegparcours als alternatief voor een motoriektest, fitnessplaatsen in de wijk of speeltoestellen met games om kinderen meer te laten bewegen.

Centrum voor Topsport en Onderwijs

Het CTO biedt talentvolle (top)sporters de mogelijkheid om verder te komen in hun sport. Trainen, studeren en wonen kunnen zij optimaal combineren. NOC*NSF heeft het vertrouwen uitgesproken over de vorming van het vijfde CTO van Nederland: CTO Metropool Den Haag – Rotterdam. Sportcampus Zuiderpark is de plek waar de topsporters van Beachvolleybal Team Nederland zich voorbereiden op internationale toernooien. Daarnaast zijn er instroomprogramma’s voor:

 • Badminton
 • Honkbal
 • Schaatsen
 • Wielrennen
 • Handbal
 • Beachvolleybal
 • Rugby
 • Zwemmen
 • Korfbal
 • Taekwondo
 • Waterpolo
 • Judo
 • Golfsurfen